Bohol Bee Farm’dan İlhamlar ve Başarılı bir İşletmenin Temelleri Üzerine Düşünceler…



4 dakikalık okuma
March 31, 2016

Büyük şehrin verdiği boğucu havadan her şeyiyle doğal bir ortama geçiş insana elbette bir nebze huzur veriyor. Kendine vakit ayırmasına olanak tanıyor. Bohol’da böyle nezih ve güzel yerlerden biri. Kaldığım mekan Bee Farm.

Bee Farm’da her şey organik. Masalar,sandalyeler, kaşıklar, yataklar, kısaca tüm ev eşyaları ve dondurmalar… Açıkcası gördüğüm en sıradışı mekanlardan biri.

Bohol ormanları huzur veriyor… Resmen ilhamlar akmaya başladı…

Öğle yemeği için deniz manzaralı bir köşe buldum ve oturdum…Yemekten sonra çevremi süzmeye koyuldum…

Öğle yemeği için deniz manzaralı bir köşe buldum ve oturdum. Menüyü getirdiler. Bal soslu kızarmış tavuktan, çiçek salatasına kadar sıradışı bir menüyle karşı karşıyaydım. Blue Marlin balığımı söyledim. Çiçek salatasıyla birlikte servis ettiler.

Güzeldi. Sevdim… Yemekten sonra çevremi süzmeye koyuldum. Bee Farm bir resort hotel. Dışarıdan Turistler de Bee Farm’ın organik yemeklerini ve organik dondurmalarını tatmak için yolda uğrak mekanı olarak uğruyorlar. Böyle kalabalık hengamede söylediğim menü zamanında geldi.

Yarın için araba kiralamam gerekiyordu. Admin’e söyledim. Yarın olduğunda araba zamanında gelmişti. Restauranta ilk gün gitmedik; telefon açarak akşam yemeğini odaya istettik. 15 dakikada geldi. Baldan üretilmiş bir çok ürün yelpazesi olan mini market yapmışlar. Oradan aldığınız ürünlerin parasını hemen ödemenize gerek yok. Kaldığınız oda ismini söylemeniz yeterli.(İsim demişken, her odaya numara yerine isim vermişler. Bizim kaldığımız odanın ismi Janga idi. Böylece çalışanlar daha kolay akılda tutabiliyor müşterilerinin kaldığı odaları. Bravo !) Otelden çıkış yaparken ödüyorsunuz. Bu ufak bir ayrıntı; fakat bir tür konfor… Hoşuma gitti 🙂

Bunları neden yazıyorum? Diyeceğim o ki böyle büyük ve kalabalık bir mekanda işlerin tıkır tıkır yürümesi içi güzel bir altyapının kurulmuş olması gerekir. Burası 200 kapasiteli bir yer. Biliyorum ki 1000 kapasiteli oteller var. Bunlardan kimisi gerçekten işlerini iyi yapıyorlar. İçlerindeki karmaşık yapıyla başa çıkabilecekleri altyapı çözümleri gerçek hayatta farklı iş dallarına da ilham vereceği kanaatindeyim.

Dış görüntü itibarıyla öyle lüks bir mekan değil. Panjurlu pencerelerin olduğu sıradan bir yer. Doğal ve organik konseptinden dolayı fazla yatırım da yapmamışlar. Tatil beldesi de şehre uzak tenha bir yerde; Turizm acentalarını nasıl ayarlamışlarsa sırf 2-3 arı kovanını göstermek, organik yemeklerini tattırmak için böyle kıyıda, köşede mekana müşteri çekmeyi başarmışlar.

Dış görüntü itibarıyla öyle lüks bir mekan değil. Panjurlu pencerelerin olduğu sıradan bir yer… Fakat manuel bir altyapı kurmuşlar ve sistemleri hatasız tıkır tıkır işliyor…

Hal böyle iken TripAdvisor sitesine girip Bee Farm diye arattığınızda ciddi manada bir kullanıcı kitlesi değerlendirme yapıp yorum yazmış. En son 348 kişinin değerlendirmesine göre 5 üzerinden 4 yıldız almış. Yorumların ekseriyeti çok olumlu. Kendi sektöründe yer alan 5 yıldızlı otellerdeki yorum ve değerlendirmelerden oldukça üstte ve yorumlar pozitif.

Havaalanından Bee Farm’a gitmek için yine otel yöneticilerini Facebook kullanarak bilgilendiriyoruz ve 1 saat içinde dönüş alarak ayarladıklarını söylüyorlar. Kısaca sosyal medyayı da iyi kullanıyorlar.

Bu yazımda Bee Farm, yazacağım ana tema için seçilmiş gerçek bir figür. Ondan çok daha iyi olan oteller elbette vardır. Bu yaşadıklarımdan sonra Bee Farm’da bir gece vakti bu satırları yazarken – kendi iş hayatımda kazandığım tecrübelerle de bire bir teyid ederek – şu sonuca varıyorum:

Günümüzde Startup şirket kuran girişimciler ve yatırımcılar ! Şu 5+1 maddeyi hayata geçirmeden kurduğunuz işletmeden başarı beklemeyin;

  • Altyapı: Hatasız işleyen bir sistemin olması. Şatafat önemli değil. Bohol Bee Farm 3 yıldızlı bir otel.

  • Farkındalığınızın olması: Sizin rakiplerinizden farkındalığınızı bulup stratejiyi onun üzerine kurmanız. Bee Farm organik otel üzerine stratejisini kurup müşterileri çekmeyi başarmış. Dondurmada bile gerçek meyveler kullandıklarından organik dondurma diye satıyorlar. Alanlarda bu durum hem güven hem de gizli bir merak uyandırıyor…

  • Çevre bağınız(Network): Diğer kurumlardan organik kontaklar ayarlayın; kısaca çevrenizdeki bağlarınızı kuvvetlendirin.

  • Reklam: Sosyal medya, diğer reklam çalışmaları vs… Sosyal medya sizi arayanlara daha hızlı ulaşılmasını sağlar. Millet bir şirket hakkında bilgi alırken ilk olarak websitesine bakar. Sonra da facebook, twitter gibi sosyal ortamlarda o şirket hakkındaki yorumları okuyarak değerlendirme yapar.

  • Personel: Çalışanların eğitimi ve kabiliyeti. Özverili çalışanlarınız olmadan o şirketten uzun vadede yüksek başarı beklemeyin.

+ Başarı takiptedir prensibi…

Evet, takip olmadan yukarıdaki 5 maddenin sağlamasını elde edemezsiniz. Takip olacak ki bir aksaklık olduğunda nerede nasıl hata yaptığınızı anlayıp ona göre 5 maddenin sağlam şekilde işletilmesi için çözüm bulasınız…

Eşim Aliye ve Oğlum Furkan’la Loay River Cruise’de öğle yemeği…

Canon 70D makinamdan Loay River…


Etiketler: